// Profipravo.cz / Monitoring 23.05.2010
Doporučující tabulka pro stanovení výše výživného
Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová na tiskovém brífinku představila finální verzi doporučující tabulky pro stanovení výše výživného. Cílem materiálu, který bude tento týden rozeslán jednotlivým soudům, je sjednocení rozhodování soudů v otázkách výživného.
Výše výživného je stanovena jako procentuálního rozmezí z měsíčního čistého příjmu povinného rodiče. Oproti původnímu návrhu došlo, na základě zaslaných připomínek, k navýšení hodnot procentuálního rozmezí. Jednotlivé věkové kategorie zůstaly nezměněny.
Kategorie Věk dítěte Procentuální rozmezí
1. 0 - 5 let 11 – 15 %
2. 6 - 9 let 13 – 17 %
3. 10 - 14 let 15 – 19 %
4. 15 - 17 let 16 – 22 %
5. 18 a více let 19 – 25 %
„Stanovení doporučené výše výživného je prvním krokem v rámci dlouhodobého projektu Optimalizace agendy výživného. Mělo by následovat řešení otázek spojených s vymáháním výživného, neplacením výživného či s problematikou zjišťování výše příjmu a majetkových poměrů rodiče. Součástí tohoto projektu je i informační a vzdělávací program připravovaný ve spolupráci s Justiční akademií,“ uvedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.
Za vznikem pomocného soudcovského materiálu k určování výživného stojí expertní skupina složená ze zástupců akademické obce, aplikujících soudců, nadace Naše dítě, Soudcovské unie, ministerstva spravedlnosti a ministerstva práce. Tabulka se opírá o analýzu Českého statistického úřadu a jsou v ní zohledněny připomínky odborné i laické veřejnosti.
„Doporučená rozmezí jsou navržena pro standardní případy, to znamená pro rozhodování o výši výživného u povinného s maximálně třemi vyživovanými dětmi. Materiál přitom nemusí mít konečnou podobu. Zhruba po roce jeho používání by mělo dojít k vyhodnocení zkušeností, případně následným úpravám a doplněním,“ dodala Daniela Kovářová.
Ministerstvo spravedlnosti v té souvislosti připravuje informační materiál pro veřejnost, který by měl přispět k lepší orientaci v problematice sjednocující praxe určování výše výživného.
(zdroj zprávy naleznete zde)
Autor: tisk. zpráva MSp